Hooikoorts

Hooikoorts behandelen / symptomen

Hooikoorts, symptomen en behandeling

Hooikoorts is een vervelende aandoening waar u vanaf de vroege lente tot laat in de herfst last van kunt hebben. Wanneer bomen, planten en grassen in bloei staan en de wind de zaadjes door de lucht verspreidt, gaan bij hooikoorts-patiënten de ogen tranen en de neus jeuken. Dit kan wijzen op een overdreven reactie van het immuunsysteem op het stuifmeel dat via de slijmvliezen (in neus en mond) binnenkomt. 

Symptomen hooikoorts

Hoewel de pollen die de neusgaten en keel binnendringen niet gevaarlijk zijn, reageert het lichaam soms overdreven op deze 'aanval' en produceert ter verdediging grote hoeveelheid histamine. U kunt de volgende hooikoorts symptomen ervaren: Hevig niezen, Opgezette oogleden, Tranende ogen en het gevoel dat er zandkorrels in zitten, kortademigheid, hoesten, huiduitslag, netelroos, neusklachten, keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, astma en oorpijn.

Hooikoorts behandeling

Hooikoorts is lastig te behandelen omdat het zich vaak in de loop der jaren heeft op opgebouwd en er soms ook een erfelijke component in het betrokken is. Bij aanhoudende klachten is het verstandig een arts of allergoloog te raadplegen. U kunt dan laten onderzoeken waarvoor u precies allergisch bent en eventueel immunotherapie overwegen. Hierbij krijgt u gedurende een langere periode kleine hoeveelheden allergenen toegediend, totdat u niet meer overgevoelig bent. 

Hooikoorts medicijnen

Middelen tegen hooikoorts zijn antihistaminica, decongestiva en corticosteroïden. Antihistaminica, zoals Cetrizine en Loratadine, kunt u als voorschriftvrije geneesmiddel kopen maar ook op voorschrift krijgen. Corticosteroïden, waaronder Budenoside en Beclometason, worden voorgeschreven door een arts. Dit medicijn is een neusspray tegen hooikoorts. Er zijn ook neusdruppels en sprays verkrijgbaar in de voorschrift vrije verkoop, de zogeheten decongestiva.  Bij geïrriteerde ogen is het soms nuttig om oogdruppels tegen hooikoorts te gebruiken. Een ander hulp middel tegen hooikoorts is vaseline, dat u rondom uw ogen, neus en mond aanbrengt. Door de vettige substantie komen de pollen niet zo makkelijk op de slijmvliezen terecht.

Lees minder

Lees meer

loading

Allergodil Spray Nasal Fl 10ml CNK 0316521

€ 10,98 Adviesprijs: € 12,20

 ✚

loading

Claritine Comp Sec 21 X 10mg CNK 0664128

€ 9,57 Adviesprijs: € 10,63

 ✚

loading

Cromabak Collyre 2% 10ml CNK 1797737

€ 9,15 Adviesprijs: € 10,17

 ✚

loading

Loratadine Eg 10mg Tabl 50 X 10mg CNK 2274173

€ 9,70 Adviesprijs: € 10,78

loading

Reactine Comp 21x10mg CNK 1667989

€ 9,81 Adviesprijs: € 10,90

OnlinePharmaBox.be maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Met uw bezoek aan onze website gaat u akkoord met onze Privacy Voorwaarden en het gebruik van deze cookies.
Verberg dit bericht.

Ik begrijp het