Samen Sterk door de herfst

De herfst is volop aan de gang. Daar horen een aantal jaarlijkse klassiekers bij zoals de herfstvakantie, genieten van een mooie herfstwandeling, pompoensoep, maar ook een stevige verkoudheid. Hoesten, niezen, een loopneus en flinke vermoeidheid, al deze symptomen horen erbij. In deze blog geven we je tips om sterker door het seizoen te gaan en je beter in je vel te voelen. Zo kan je weer genieten van de fijne momenten die de herfst en later de winter met zich meebrengen. 

Meer verkoudheden?

Veel mensen zijn verkouden. Het lijkt wel alsof iedereen er deze herfst aan moet geloven. We hebben er precies meer last van dan anders, met hevige en langdurige symptomen. Maar is dat wel echt zo? Uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er niet meer mensen verkouden zijn dan andere jaren.  

We zijn meer behoedzaam voor symptomen van verkoudheid dan voor COVID-19 toesloeg. Daarom gaan we sneller naar de huisarts of blijven we vaker thuis van school of werk. Dat is een goede houding die getuigt van respect voor je omgeving. Het kan namelijk nog steeds dat je corona hebt of een verkoudheidsvirus doorgeeft. Door het advies van de huisarts en de eventueel voorgeschreven medicatie en rust, zal je bovendien sneller genezen. 

Een andere reden waarom het lijkt alsof we massaal meer verkouden zijn, is omdat we terugdenken aan vorig jaar. Na maanden in quarantaine zitten, mondmaskers dragen en wegblijven van school en kantoor, waren er effectief minder mensen verkouden dan normaal. Daardoor lijkt er dit jaar een stijging te zijn, terwijl we eigenlijk gewoon terug op het gebruikelijke aantal verkoudheden zitten. 

Let wel goed op: er zijn misschien wel echt meer mensen met symptomen van verkoudheid, omdat er ook een toename in het aantal coronabesmettingen is. Lees hier alles over het coronavirus en de coronavaccins. 

Lees hier onze blogpost over de griep. Twijfel je? Bel de huisarts en vertel over je symptomen. Hij of zij zal je misschien aanraden om een coronatest te laten afnemen. 

Immuunsysteem 

Je immuunsysteem is door een lange periode van hygiënemaatregelen, sociale afstand en mondmaskers dragen wat minder getraind dan vroeger. Het is niet de bedoeling dat je constant blootgesteld wordt aan ziektes, maar door in aanraking te komen met de meest voorkomende virussen en bacteriën, bouw je een gezonde weerstand op. 

Het kan dus best zijn dat sommige mensen wat sneller ziek worden of langer met symptomen kampen dan ze misschien voor de coronapandemie deden. Maak je echter niet teveel zorgen. Er is geen zwaardere variant van verkoudheid of luchtweginfectie aan het rondgaan. Huisartsen blijven dezelfde adviezen geven als voorheen. 

Symptomen van verkoudheid 

Een verkoudheid is een ontsteking van je slijmvlies in de neus, keel en sinussen dat wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen worden dikker, gevoeliger en je maakt veel slijm aan. Door deze symptomen kan je je goed ziek voelen: 

– Verstopte neus of loopneus
– Loopneus of verstopte neus
– Niet veel ruiken
– Hoofdpijn
– Hoesten
– Heesheid
– Keelpijn
– Oorpijn
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid

De neus, keel en oren zijn met elkaar verbonden en verkoudheidsvirussen zijn niet kieskeurig op welk slijmvlies ze nestelen. Daarom kan je in al die zones ontsteking en pijn krijgen. Wanneer de buis van Eustachius, een klein kanaaltje in je binnenoor, ontsteekt, kan je ook last krijgen van oorsuizen. 

Wat kan je doen bij een verkoudheid 

Er is geen medicijn om een verkoudheid meteen te genezen. Antibiotica helpt niet, want een verkoudheid komt door een virus en niet door een bacterie. Er zijn wel een aantal zaken die je kan doen om de klachten te verzachten en je genezingsproces te versnellen. 

Drink voldoende water

Zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft. Drink meer water dan anders en laat alcohol, koffie en zwarte thee even achterwege. Water helpt je lichaam namelijk bij het afdrijven van afvalstoffen. Daarnaast zal je meer zweten en verdampt er meer water wanneer je verhoging of koorts maakt door je hogere lichaamstemperatuur. Een ander voordeel van veel water drinken bij een verkoudheid is dat je de keel vochtig houdt en slijmen verdunt, dat zorgt voor snelle verlichting van je klachten. 

Bepaalde kruidentheeën zullen nog beter smaken wanneer je een verkoudheid hebt. Gemberthee, tijmthee en kamillethee verzachten de keel, werken rustgevend en kunnen helpen tegen hoesten en hoofdpijn. Voeg een lepel honing toe wanneer de thee getrokken is voor een extra helend effect. 

Stomen 

Door te stomen verzacht je de pijn in de neusholten en het verstopte gevoel. Er zijn verschillende manieren waarop je de stoom van warm water kan inademen. Neem een warme douche of hang je gezicht boven een kom warm water met een schone handdoek over je hoofd. Let op: gebruik hier nooit heet of kokend water voor, zo loop je een groot risico op verbranding door hete stoom te inhaleren of door simpelweg de kom om te stoten. Laat kinderen nooit stomen, zij zijn nog gevoeliger voor verbranding en de inschatting van de juiste temperatuur is erg moeilijk te maken. 

Vraag aan je apotheker eventueel ook om druppels met menthol of eucalyptus. Door hier enkele druppeltjes van in het warme water te doen, zal je nog vrijer ademen.  

De neus spoelen 

Je kan je neus spoelen met een zoutwateroplossing. De slijmen komen zo gemakkelijker los, wat voor opluchting zorgt en hoofdpijn kan verlichten. Er bestaan neusdruppels met zout water die je zonder voorschrift kan krijgen.  

Neusspray 

Wanneer stomen of de neus spoelen niet voldoende werkt, kan je een neusspray gebruiken. Dit type medicatie helpt tegen een loopneus of verstopte neus dankzij het bestanddeel xylometalozine. Gebruik dit enkel volgens het advies van je apotheker of huisarts. Wanneer je een neusspray te lang of te vaak gebruikt, beschadigt dit het slijmvlies. Je krijgt dan sneller opnieuw een loopneus of verstopte neus, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en je slijmvliezen verder beschadigd worden. 

Keelpastilles

Bij hevige keelpijn ga je vast op zoek naar snelle verlichting. Slikken, praten en zeker hoesten doen pijn. Probeer de keel vochtig te houden door veel (plat) water of kruidenthee met honing te drinken doorheen de dag. Je zal voelen dat dit erg deugd doet. Ook een keelpastille om op te zuigen heeft dit effect. 

Er bestaan ook keelpastilles of -sprays krijgen die een ontsmettende en pijnstillende werking hebben. Vraag aan je apotheker welke pastille of keelspray je best kiest en hoe je die gebruikt. 

Hoestsiroop

Hoesten is erg vervelend, maar wel nodig. Het is de manier van ons lichaam om de longen vrij te houden van slijm of andere stoffen. Wanneer je er veel keelpijn door krijgt of je nachtrust erg verstoord wordt, heb je wel een oplossing nodig. Vermoeidheid kan je herstel namelijk in de weg staan. 

Een kriebelhoest, droge hoest, slijmhoest, … voor elke hoest bestaat er wel een hoestsiroop. Vraag raad aan je apotheker. 

Rusten en verzorgen 

De huisarts zal je altijd rust voorschrijven tegen de verkoudheid. Neem dat ook maar serieus. Je lichaam gebruikt alle energie om het virus te bestrijden. Ga extra vroeg naar bed, cancel al je plannen en geniet een dag van lekker bankhangen en niks doen.  

Je bent misschien wel erg moe, maar neem toch tijd om op hygiëne te letten. Neem ’s ochtends en ’s avonds een warme douche en was tussendoor regelmatig je handen. Gebruik enkel papieren zakdoeken die je meteen kan weggooien. Zo vermijd je dat je anderen aansteekt of jezelf de hele tijd opnieuw met bacteriën confronteert die je herstel kunnen vertragen. 

Niet roken 

Rook zeker niet tijdens je verkoudheid. Je slijmvliezen zijn al geïrriteerd en roken maakt dit erger of zorgt ervoor dat je klachten langer aanhouden. Als je rookt word je sneller verkouden. Het verlaagt je weerstand omdat je longen minder goed in staat zijn om slijmen uit te hoesten. Je maakt ook meer slijm aan dus hoest je nog meer in een poging je longen vrij te maken.  

Droge huid 

Na een stevige verkoudheid kan je je slecht in je vel voelen. Vaak je neus snuiten en je luchtwegen stomen kunnen zorgen voor een droge huid. Met een dikke lippenbalsem en herstellende balsem ben je zo weer de oude. 

Er weer bovenop komen 

Neem na een verkoudheid even de tijd om je woning onder handen te nemen. Laat alles goed verluchten, was je lakens en handdoeken en verfris je woning. Wanneer je verkouden bent zit je veel binnen en de lucht in je huis zit dus vol bacteriën en ziektekiemen. Je kan dus wel letterlijk een frisse wind gebruiken. 

Neem doorheen de herfst een vitaminesupplement of druppels voor de weerstand om je energiepeil een duwtje in de rug te geven. Blijf ook aandacht besteden aan hygiëne en sociale afstand om niet meteen opnieuw ziek te worden.